20 jaar!

Het BAFF is 20 jaar jong ! 20 jaar festival samengevat in 10 films: geen makkelijke keuze…Wij kozen voor unieke momenten en voor films die ook vandaag nog zinvol zijn en betekenis hebben, voor iedereen.
 

TICKETS

20.10 > 19:00
CINEMATEK - Ledoux

RAIN
Olivia Rochette & Gerard-Jan Claes
BE / 2012 / 83'
Poëtische documentaire over zoeken, kijken en twijfelen, waarin de twee regisseurs vanaf de auditie tot de première het repetitieproces van Rain volgen, de eerste choreografie van Anne Teresa De Keersmaeker voor het Ballet de l’Opéra National de Paris.

 

22.10 > 21:00
CINEMATEK - Ledoux

C'EST ASSEZ BIEN D'ÊTRE FOU 
Antoine Page
FR-BE / 2013 / 104’
C’est assez bien d’être fou, te vertalen als “zot zijn doet geen zeer”, is een road movie, een documentaire, een western, een komedie. Regisseur Antoine Page en cartoonist Bilal nemen ons mee op reis: van de Jura tot de haven van Vladivostok, is hun route bezaaid met ontmoetingen, muurschilderingen, artistieke ambities. Een creatieve, verrassende, originele film.  

26.10 > 21:30
CINEMATEK - Ledoux

BEFORE WE GO
Jorge Leon
BE / 2014 / 82’
Ontroerend portret van de ontmoeting tussen drie mensen die ongeneeslijk ziek zijn en professionele dansers, in de coulissen en de werkruimte van de Muntschouwburg.

 

29.10 > 21:45
CINEMATEK - Ledoux

LA COLLECTION QUI N'EXISTAIT PAS
Joachim Olander
BE / 2014 /93’

In juni 2011 besluit het MoMA om 223 conceptuele werken te kopen van het Belgische echtpaar Herman en Nicole Daled. België wou of kon ze niet hebben. Symptoom van een nationale ziekte, het bekende “als het Belgisch is kan het niet interessant zijn”? Joachim Olender volgde de collectie – of liever: de atypische en ongrijpbare verzamelaar Herman Daled – van nabij.

01.11 > 18:15
CINEMATEK - Ledoux

KOUDELKA, SHOOTING HOLY LAND
Gilad Baram
USA/ 2015 / 72’

De Tsjechische fotograaf Josef Koudelka groeide op achter het IJzeren Gordijn en werd gekweld door de vraag wat er zich “aan de andere kant” bevond. Veertig jaar later is hij een legendarische Magnumfotograaf, en fotografeert hij de muur die Israël van Palestina scheidt. Gilad Baram volgt hem jarenlang en creëert beetje bij beetje een fascinerende dialoog tussen zijn film en de foto’s van Koudelka.

 

2.11 > 21:15
CINEMATEK - Salle Ledoux

L'AFRICAIN QUI VOULAIT VOLER
Samantha Biffot
FR / 2016 / 72'
Op negenjarige leeftijd ziet Luc Bendza in een bioscoop in Libreville, Gabon, een kungfufilm. Ervan overtuigd dat de Chinezen kunnen vliegen, heeft Luc nog maar één droom: verhuizen naar China om dat ook te leren. De 48-jarige Gabonees woont nu in Bejing en leert ook de Chinezen zelf de vergeten voorouderlijke krijgskunsttechnieken aan. Tussen de medailles en kampioenschappen door speelt hij mee in kungfufilms. Een buitengewone levensloop verteld door zijn naasten en via verbluffende archiefbeelden.

05.11 > 21:30
CINEMATEK - Ledoux

DONNA HARAWAY : STORY TELLING FOR EARTHLY SURVIVAL
Fabrizio Terranova
BE / 2016 / 81'

Donna Haraway is een invloedrijk kenniswetenschapster, feministe en sciencefictionliefhebster, die met haar werk een brug slaat tussen wetenschap en fictie. De Brusselse filmmaker Fabrizio Terranova zocht Haraway thuis in Zuid- Californië op, leefde enkele weken bijna letterlijk bij haar in en maakte een eigenzinnig filmportret van een hoogst origineel denkster.

6.11 > 21:15 & 8.11 > 19:00
CINEMATEK - Ledoux

I AM NOT YOUR NEGRO
Raoul Peck
BE-FR / 2017 / 93’

De schrijver James Baldwin gebruikt een stortvloed van krachtige woorden. In zijn gespierde taal beschrijft hij onomwonden wat het is zwart te zijn in een door blanken gedomineerd Amerika. De text, ingesproken door Samuel L. Jackson, komt uit de onvoltooide roman Remember This House, geïnspireerd door het trauma van de moorden op Medgar Evers, Martin Luther King, Jr. en Malcolm X.

9.11 > 21:00
CINEMATEK - Ledoux

QUE L'AMOUR

Laetitia Mikles

BE / 2018 / 79’

Nadat Abdel Khellil, 27, Jacques Brel ontdekt op het internet, denkt hij nog slechts aan één ding: in Brels huid kruipen en live optreden. Maar in plaats van zich te verschuilen achter de grote Brel, onthullen zijn verrassende optredens wie hij zélf is. Een hedendaags portret, al even mysterieus als de verliefdheid.

10.11 > 21:00 & 12.11>19:00
CINEMATEK - Ledoux

CHRISTO - WALKING ON WATER

Andrey Paounov

BE-FR / 2018 / 105’

Tien jaar na het overlijden van zijn vrouw en partner Jeanne-Claude maakt Christo zich op voor een project dat ze jaren voordien al samen hadden uitgewerkt: The Floating Piers. Christo Walking on Water is een voorbeeld van ongecensureerde ‘cinéma vérité’ en geeft ons een inkijk in Christo’s artistieke proces, van het initiële idee tot de voltooiing van deze grote kunstinstallatie. Adembenemende luchtbeelden tonen de nietsontziende kracht van de natuur. De toeschouwer maakt kennis met de man achter de droom, die langzaam maar zeker tastbaarder wordt.