Share

Van 15 oktober tot en met 18 november CINEMATEK presenteert, in het kader van het BAFF, Een cyclus rond opera in CINEMATEK, in samenwerking met De Munt en de Opéra national de Paris. Een verbijsterende duik 'in' de stem en in dat iconische gebouw dat men een operahuis noemt. Een reis van Brussel naar Parijs - over Milaan, Praag en Kinshasa.

19.10 > 19:00
CINEMATEK - Salle Ledoux

MARIA BY CALLAS Tom Volf FR / 2017 / 113’ / VO st FR

"Er zitten twee mensen in mij, Maria en La Callas..." Maria Callas was een artieste die op zoek was naar het absolute en die uitroeide tot een wereldwijd icoon, een verliefde vrouw met een buitengewoon leven. De film Maria by Callas is het verhaal van een uitzonderlijk leven in de eerste persoon. Callas onthult Maria, een hartstochtelijke maar ook kwetsbare persoonlijkheid. Een moment van intimiteit met een legende: de volle emotie van deze werkelijk unieke stem.

21.10 > 17:00
CINEMATEK - Salle Ledoux

LES INDES GALANTES
Clément Cogitore
FR / 2017 / 5’
+ EXPERIMENTUM MUNDI
Grace Yoon et Doris Wedemeier
DE / 1999 / 56’

De Italiaanse componist Giorgio Battistelli registreerde geluiden van het werk van alledag en nam ze vervolgens op in zijn partituur: steenhouwers die een straat effenen, een schoenmaker die nagels klopt in een schoen, een kuiper die op het spongat slaat, een patissier die het deeg uitrolt. De film vertelt het vreemde avontuur van dit verrassende concert, met een montage die al even ritmisch en pakkend is als de muziek.

23.10 > 19:00
CINEMATEK - Salle Ledoux

C’EST PRESQUE AU BOUT DU MONDE Mathieu Amalric
FR / 2015 / 15’
+ BARBARA HANNIGAN, PREMIÈRES RÉPÉTITIONS
Mathieu Amalric
FR / 2017 / 40’ / VO EN st FR

Mathieu Amalric filmt de buitengewone Barbara Hannigan tijdens repetities en op aangrijpende opwarmingssessies. Verliefde portretten van een fenomenale zangeres en dirigente.

24.10 > 21:00
CINEMATEK - Salle Ledoux

L'OPÉRA
Jean-Stéphane Bron
FR, CH / 2017 / 110’

Er zit iets thrillerachtigs in deze pientere, gevoelige en grappige documentaire van Jean-Stéphane Bron. Iets wat je als kijker de adem doet inhouden - geconfronteerd met dit krioelende universum dat bevolkt wordt door honderden professionals, en waar alles elke avond, bij elke ambitieuze, veeleisende opvoering, op het spel wordt gezet.

28.10 > 21:00
CINEMATEK - Salle Ledoux

EINSTEIN ON THE BEACH : THE CHANGING IMAGE OF OPERA Mark Obenhaus USA/ 1985 / 58’

Einstein on the Beach is een essentieel document over een essentieel kunstwerk. Het is een opera - maar ook een choreografie, een theatrale revolutie, een bewonderenswaardige muzikale partituur. De opera geeft het werk van Bob Wilson - na diens Deafman Glance en A Letter For Queen Victoria - een centrale plek in de podiumkunsten. De film veroorzaakt een omwenteling binnen de noties van duur, ritme en beweging, en de kijker stapt binnen in een compleet vernieuwende tijd-ruimte-magie.

29.10 > 21:00
CINEMATEK - Salle Ledoux

RÊVE KAKUDJI
Ibbe Daniëls et Koen Vidal
BE / 2013 / 73'

Hij is jong, hij is zwart en hij zingt, met een hoofd vol dromen. Hij verliet zijn geboorteland Congo om in de straten van Parijs te komen swingen. Serge Kakudji is contra-teneur. Met zijn hoge stem wijdt hij zich aan Purcell en Monteverdi. Hij beleefde zijn fel bejubeld debuut in een opmerkelijke enscenering van Krzysztof Warlikowski. Een geweldig portret.

2.11 > 21:00
CINEMATEK - Salle Ledoux

NI DIEUX NI DÉMONS
Bill Condon
BE, USA / 1998 / 105' / VO st FR

Stijlvolle film over de laatste levensjaren van de homoseksuele Frankenstein-regisseur James Whale die, afgeschermd door zijn huishoudster, blijft hunkeren naar jong vlees.

4.11 > 19:00
CINEMATEK - Salle Ledoux

CLASSES OPERA
Joël Franka
BE / 2014 / 53’ / VO st FR

Brusselse kinderen, 10 en 13 jaar oud en complete groentjes, ontdekken een nieuwe wereld en een nieuwe discipline - de opera. Ze zullen deelnemen aan de première van Sinbad, en Componist Howard Moody en regisseur Thierry Thieû Niang begeleiden hen op dat traject. Een gelegenheid om te spreken over vrede, oorlog, avontuur, wederzijdse hulp en samen-leven.

7.11 > 21:00
CINEMATEK - Salle Ledoux

MÉTAL-VELOURS
Mathias Desmarres
BE / 2017 / 10’
+ LES ENCHANTEURS
Frédéric Laffont
BE / 2016 / 89'

Op en achter het podium, in de ateliers en de kantoren van de Brusselse De Munt, werken meer dan vierhonderd mensen. Les Enchanteurs werd gefilmd tijdens twee operaseizoenen, in onrustige tijden waarin cultuur voor Europa geen prioriteit lijkt, en de film verdedigt een bepaalde visie op wereld en maatschappij.

11.11 > 19:00
3ème SCÈNE - OPÉRA NATIONAL DE PARIS
CINEMATEK - Salle Ledoux

LES INDES GALANTES
Clément Cogitore
FR / 2017 / 5’
VIBRATO
Sébastien Laudenbach
FR / 2017 / 7’
DE LA JOIE DANS CE COMBAT
Jean-Gabriel Périot
FR / 2018 / 22’
C’EST PRESQUE AU BOUT DU MONDE
Mathieu Amalric
FR / 2015 / 15’
MÉDÉE
Mikael Buch
FR / 2017 / 9’

3e Scène nodigt je uit om opera te komen ontdekken via films. 3e Scène werd in 2015 opgezet door de Opéra national de Paris. De films laten elke kunstenaar de vrijheid om zijn of haar eigen vorm te verzinnen (documentaire, fictie, animatie), in dialoog met de opera, en met de vragen die het genre oproept.